Ajna Dea

Egyik nap arra ébredtem, én vagyok Ajna Dea, és egy színdarab készül kibújni a klaviatúrámból . Ez a blog egyfajta werkblog, azaz bemutatja a mű születésének körülményeit. SEGÍTS NEKEM: Írd le, ami szívedet nyomja, írd le, hogy más is tudja! Te leírod, én megírom, jobb neked, és több nekem. Segíts, hogy segíthessek. Segíts, hogy megértsenek, és újra tiszteljenek! (ajnadea@hotmail.com)

Friss topikok

  • nomad: Azért van akit a neten is élvezet olvasni, de még ő sem mondott le a nyomtatott könyvről:) www.sze... (2012.02.09. 17:10) Könyvet írok a Való Világban

Címkék

Könyvet írok a Való Világban

2012.01.30. 07:56 ajnadea

Többször feltettem magamnak a kérdéseket:

  • Hogyan kell könyvet írni?
  • Hogyan kell jó könyvet írni?
  • Egyáltalán honnan ez a késztetés, hogy könyvet írjak?

 

 

Van-e értelme a könyvírásnak az internet világában?
Hisz' teljesen eltűnt az írógép kattogása, ismeretlen a kézírás kaligrafikus gyönyörűsége, nem létezik a penna és tinta zavartalan együttműködése, nem találsz mestert, aki a méretre és egyedi kívánságra faragna neked mívesen megmunkált íróasztalt.
A gyertyafény pedig avétos.

Kell-e egyáltalán az új könyv ezen a mérhetetlen méretűvé dagadt kínálati piacon?
Egy olyan piacon, Gombóc Artúr örömére kifolyik a puha és kemény fedeles, kicsi, nagy, vastag, hangos, töltött, és töltetlen, szögletes, gazdagon illusztrált, és idegen nyelvű könyv a könyvesboltok polcairól?
Kell-e az új könyv ismeretanyaga  egy olyan piacon , ahol a lelkes vevő kiveszőben/elfogyóban/ismeretlen?
Pedig Ő még lázba tudna jönni a vadonatúj könyv illatától, szinte beleremeg az összetéveszthetetlen illatba, ám mégis egyre kevesebb lézeng belőlük a roskadásig teli polcok között?

Ébren alszunk, és egyre érdektelenebbé váltunk a Való Világon nevelkedett, formálódott, mesterségesen idomított, XXI. századi Való Világban.

(Nem tagadom, tiszte szívemből utálom ezt a degradáló, élő zombigyártó műsornak nevezett förmedvényt!)

A mai tinédzserek olvasási szokásai - a mi korosztályunkéval egybevetve - átalakult, és megállapíthatjuk, hogy szinte a monitorra korlátozódik.

A könyvnyomatatás drága, ezért egyre inkább háttérbe szorul és átveszi helyét az e-book. Ráadásul a technika fejlődése megtámogatja az e-book-ok olvasását, az apró "kütyük" már nem nyomnak agyon bennünket este az ágyban.
A hangos könyvek pedig "konyhakészen" szálllítják az infót, kihagyva teljesen az olvasási élményt a folyamatból. A blogírás megszületésével és terjedésével pedig írónak képzeli magát boldog, boldogtalan.

Ezek után valóban foglalkoztat a kérdés:

  • Érdemes-e könyvet írni?
  • Ebben az ingergazdag környezetben lehetséges-e jó könyvet írni?
  • Életképes és jogos-e az a késztetés, hogy könyvet írjak?

Megadom a választ saját magamnak, és "sorstársaimnak" is, akik hozzám hasonló módon az íróasztal fiókjaiban érlelik, babusgatják és rejtegetik rejtett félkséz és teljesen kész írásműveiket, és elő akarnak rukkolni a nagy MŰ-vel saját, illetve szerzői álnéven, hogy könyvet írni gyerekjáték a könyvértékesítéshez képest.

Ezt úgy jelentem ki, hogy saját élményem van a saját szellemi termék kiadásáról.
2004-ben jelentettük meg a Filluszok útján ezoterikus problémafeltáró társasjátékot. Jártuk az utat, kerestük a kapcsolatot, építettük a csatornát a pincénkben felhalmozott társasjáték és a potenciális érdeklődő között.
(részletek: http://www.boldogsagleckek.hu/ezojatek/ )

Mi a megoldás? Hogyan lehet eljuttatni A-ból-B-be, azaz a te kútfejedből kipattant könyvet, az infót a befogadó olvasódhoz?
Nos, ez egy külön szakma, ez egy művészet, de megoldható. 

Te nem foglalkozhatsz (mégis fogsz:-) az értékesítés piszlicsáré csapdáival, ha író vagy, vagy azzá szeretnél válni.
Az értékesítés megtanulható, bal agyféltekés, racionalitást, szervezettséget igénylő, egymásra épülő folyamatok eredője. Az írás maga az öröm, a kreativitás, az alkotás gyönyöre, az időtlenség, az elvarázsoltság.

Aki művész(palánta/kezdemény), aki író, az minden körülmények között író. Ha esik, ha fúj, ha háború tombol, ha árvíz dúl, ha szegény, ha beteg, akkor is ír. Ír, író, és az írásművei "megtalálják" az utat, az "univerzális energetikai csatornát" az olvasóhoz bármilyen körülmények között. Ámen.

Ui: Mi érdekel leginkább a leírtakkal kapcsolatban? Írj hozzászólást, kérdezz, és megosztom veled a tapasztalataimat. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ajnadea.blog.hu/api/trackback/id/tr613974009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LeonSilver 2012.01.30. 12:58:07

Kell-e könyv? Igen!!!!!!
Én például nem szeretek semmit sem olvasni a gépen (még egy adott hardver vagy szoftver leírását sem pdf-ben), ezért nem tervezem könyvolvasó vásárlását sem. Lehet, hogy régimódi vagyok, de én szeretem megtapintani a könyvet és érezni az illatát. Nekem ez valahogy hozzá tartozik az olvasás élményéhez.

J.F.

LeonSilver 2012.02.03. 21:28:15

@ajnadea: Ó, köszönöm szépen! Komolyan, ez megtiszteltetés számomra!

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2012.02.09. 17:10:28

Azért van akit a neten is élvezet olvasni, de még ő sem mondott le a nyomtatott könyvről:) www.szekelyistvan.hu/
Sajnos nem én vagyok, de tudom ajánlani.
süti beállítások módosítása